Mollusker smittar inte bara barn

Mollusker är ett litet virus som påmninner om vårtviruset. Det smittar genom hudkontakt, ganska enkelt faktiskt och ger upphov till små knottriga vårtstrukturer som ser ut som en liten mini vulkan. De har som ett litet hål i mitten och blir ofta max hälften så stora som en liten ärta.

Skillnaden mollusker och vårtor
Det finns flera skillnader. Mollusken är inte ett lika segt virus som hpv utan immunförsvaret besegrar detta lättare. De sitter inte lika djupt ihuden, därav en anledning att det är mindre långlivat. En annan viktig skillnad är att mollusker sällan angriper fotsulan.

Mollusker trivs i och runt armhålan
Mollusker älskar tunn och fuktig hud. Ofta sätter det sig i armhålor och armveck. Därifrån sprider sig det lokalt och snart har man 10-15 mollusker runt armhålan och överarmen. Har man ett mindre anpassat immunförsvar sprider sig sedan molluskerna vidare över kroppen. Infektionen drabbar ofta barn svårast och man tycker synd om dem när de springer om kring med bara med med ett hundratal mollusker på låren.

Molluskinfektioner går över fort
Fort är en relativ uppfattning men för att tala klarspråk brukar denna typ av virus sällan vara länge en ca 1 år. På många försvinner det bara efter några månader och blir sällan mer än några enstaka mollusker. I vissa fall kanske färre än 5% får man gå med omfattande mollusker till antalet i 1-2 år. Det positiva är att har du väl haft mollusker en gång i livet har du sedan ett väldigt starkt immun försvar mot infektionen. Du kanske kan smittas igen men ofta blir det då en mollusk som försvinner sedan ganska fort.

Så skyddare du dig
Det bästa är egentligen att låta sig smittas och sedan låta infektionen ha sin gång. Därefter har du världens bästa försvar mot molluskvriruset. Det går dock att skydda sig genom att:

  • Använd inte någon annans handduk eller kläder
  • Sitt inte utan handduk i bastun
  • Tvätta dig på händer med tvål/sprit
  • Undvik kampsportmattor
  • Undvik fysisk kontakt med smittade personer